La solicitarile massmedia, adresate Companiei Romprest Service S.A., operatorul serviciului public de salubrizare in raza teritoriala a Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti, Directorul Operational al Companiei, Sorin Velicu, prezinta situatia existenta la aceasta ora in Sectorul 1, dupa limitarea temporara a activitatilor de catre Romprest, ca urmare a debitelor restante pe care Primaria Sector 1 le inregistreaza fata de operatorul de salubrizare.

„Asa dupa cum am notificat autoritatilor competente, din motive independente de vointa noastra, am fost nevoiti sa limitam temporar activitatile din cadrul serviciului delegat.

In conditiile in care suntem obligati sa reducem la maximum cheltuielile, pentru a putea asigura continuitatea serviciului public de salubrizare prin prestarea activitatilor de colectare si transport al deseurilor menajere de la populatie si de la agentii economici aflati in contract cu Compania Romprest, in prima etapa am limitat temporar doar colectarea si transportul deseurilor din depozite necontrolate.
Depozitele necontrolate reprezinta deseurile care sunt abandonate abuziv pe domeniul public, in alte zile decat cele anuntate de operator (prin campaniile de informare pentru populatie si pe site-ul Companiei) ca programe de prestatie, in zone care nu sunt destinate acestui scop sau langa recipientele cu care au fost dotati si fara a respecta instructiunile de precolectare a deseurilor pe categorii, sau de catre persoane juridice care nu au incheiate contracte cu operatorul Compania Romprest sau care, desi produc deseuri in cantitati mari, refuza sa declare in contract cantitatile reale de deseuri si predau operatorului cantitati minime, diferenta fiind depusa ilegal pe domeniul public.

Facem, din nou, precizarea ca, prin Contractul de delegare, Compania Romprest nu are competente
privind controlulul gestionarii deseurilor de catre utilizatori si nici privind aplicarea de amenzi, aceasta obligatie revenind Delegatarului, Consiliul Local Sector 1, prin directiile operative ale Primariei.
Mai mult, eliminarea depozitelor necontrolate a fost o preocupare permanenta a Companiei Romprest, dar reglementarea acestui subiect cu impact major in starea de curatenie a orasului nu reprezinta o prioritate a autoritatilor locale.

Dupa trei zile de limitare a serviciului, in urma monitorizarii constante a situatiei de catre Serviciul Curatenie Cai publice din cadrul companiei, situatia deseurilor abandonate pe domeniul public este deja foarte grava. Avem sute de fotografii din teren, din toate cartierele, din Giulesti si pana pe Kiseleff, care ilustreaza asta.
Nu le-am facut publice, nu vrem sa fie folosite in alte scopuri, noi vrem doar sa putem sa prestam serviciul in conditii de echilibru contractual.
Estimam ca, daca aceasta situatie nu isi va gasi solutionare foarte curand, va fi deosebit de costisitor, atat din punct de vedere material, al resurselor necesare, cat si financiar, sa poata fi colectate toate aceste cantitati de deseuri care se acumuleaza ora de ora.
Avand in vedere faptul ca am sustinut financiar integral salubrizarea in Sectorul 1 timp de 4 luni si ca am tras toate semnalele de alarma din vreme, consideram ca nu mai este cazul ca Autoritatile sa astepte de la noi solutii pentru remedierea situatiei, asa cum se intampla in prezent, in loc sa-si ia in serios rolul de administrator.

Adresam un apel catre utilizatorii serviciului, persoane fizice si juridice, pentru respectarea regulilor de convietuire in cadrul comunitatii. Sa se informeze de pe site-ul Romprest, cu privire la modul de precolectare a deseurilor menajere si similare in recipientele puse la dispozitie de operatorul Romprest si Primaria Sectorului 1, pe categorii de deseuri, si cu privire la zilele de colectare a fiecarei categorii de deseuri precolectate corect in recipiente, pentru fiecare adresa administrativa a Sectorului 1.
Comportamentul nostru ca cetateni ai Sectorului 1 trebuie sa fie exemplu si sa devina regula de buna conduita, astfel incat sa prevenim acum o situatie care va fi mult mai greu de gestionat odata ce s-a produs.

Adresam un apel autoritatilor, factorilor de decizie, de a depasi interesele de grup si de a constientiza efectul de domino pe care lipsa de actiune in ceea ce priveste adoptarea de masuri pentru deblocarea finantarii unui serviciu esential il va avea, in conditiile in care sanatatea publica nu are nevoie de o provocare suplimentara.”

 

Sorin VELICU
Director Operational
Compania Romprest Service SA

Distribuie pe